skip to main |
skip to sidebar
La rece, despre libertatea de ecspresie. Cu Radio-sindicalista Magdalena Tara.
Raportul SRR a trecut de Parlament, dar asta nu înseamnă că problemele societăţii de radiodifuziune (legate, par egzamblu, de moralitatea sau profesionalismul personalului de acolo) nu există. Nu pomenim aici de suspiciunile de nepotisme, de licitaţii “coafate” sau abuzul de putere… În materie de libertate de expresie, însă, mentalităţile unor angajaţi ai SRR au accente bizare. BLOGpeBLOC regretă că trebuie să prezinte asemenea cazuri, care n-au nimic de-a face cu libertatea presei promovată la nivelul Uniunii Europene, ci mai degrabă, cu realităţi afro-asiatice. BLOGpeBLOC prezintă astăzi cazul Magdalenei Tara (care se prezintă drept senior editor al SRR!)- un adevarat blocaj uman pentru articolele din ziarul “Adevărul”.
Pe scurt, Magdalena Tara are interese directe în cazul “Averea familiei Murnu”. Contactată de reporterii “Adevărul” pentru un punct de vedere referitor la acest caz (ea fiind în război cu o parte a chiriaşilor dintr-o vilă aflată la 2 paşi de Guvern) individa a sosit val-vârtej la redacţie. Nu era nevoie de asta, dar a făcut-o. Cu oarece scandal. S-a recomandat jurnalistă, şefă de sindicat pe la Radio cu toate că, normal, ar fi trebuit s` vin` doar ca biată parte implicată în proces. A beneficiat de largul concurs (“sprijin moral”) al unuia dintre foştii redactori-şefi ai ziarului “Adevărul”. După plecarea Magdalenei Tara, articolul jurnaliştilor Traian George Horia şi Christian Levant nu a mai apărut. Documentaţia cântărea cam un sfert din Magdalena Tara, iar articolul fusese muncit. Momentan, în lipsă de altceva, BLOGpeBLOC prezintă un alt material de presă (publicat de ZIUA), cu menţiunea insistentă că ziariştii “Adevărul” au contribuit cu contribuţii valoroase la acest subiect complex.
Semnatura de milioane
(luni, 29 octombrie 2007)
Primarul Basescu a ajutat un fals mostenitor sa puna mana pe un bloc cu 12 apartamente in Str. Paris din Bucuresti. Fostul primar general al Capitalei, actualul presedinte Traian Basescu, a ajutat un redactor de la Radio Romania Cultural sa puna mana pe o avere estimata la cateva zeci de milioane de euro.
Basescu a decis restituirea unui imobil pe baza unor falsuri grosolane. In aceasta escrocherie de proportii, un rol important l-a jucat si Dumitru Viorel Manescu, actualul presedinte al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania. Notarul a fost cercetat penal, dar mai mult de ochii lumii deoarece faptele s-au prescris. Asa ca Manescu nu este nevoit sa mai raspunda in fata legii. Grav este ca din cauza ilegalitatilor comise, dar si a semnaturii iresponsabile a primarului Basescu, mai multe familii au fost aruncate in strada.
Falsul testament
Cazul de fata priveste un imobil cu 12 apartamente situat in strada Paris nr. 4 din Bucuresti, construit de fostul diplomat Dumitru Ioan Murnu, precum si alte proprietati ale acestuia. Murnu a murit in anul 1941. Cum n-a avut copii, la dezbaterea succesiunii (dosar 542/1941) au venit, prin procurator, fratii sai Gheorghe si Ary Murnu, acestia avand domiciliul in strainatate. De asemenea, s-a mai prezentat si Radu Campeanu, locatarul apartamentului nr. 10 din imobilul in discutie, care fusese administratorul lui Dumitru Murnu, strangand chiriile pentru acesta si avand grija de casa. Omul a venit cu tupeu la tribunal, avand un plic inchis, in care a sustinut ca se afla testamentul olograf al defunctului. De fata au fost Ioan Macovei, presedintele Tribunalului Ilfov, Radu Campeanu si procuratorul fratilor Murnu aflati pe atunci in viata, Andrei Niculescu-Duvaz, care a mentionat ca nu are mandat sa recunoasca vreun testament, ci doar sa asiste la deschiderea acestuia. Deci, doar Radu Campeanu a recunoscut scrisul si semnatura lui Murnu, desi era parte implicata in succesiune. Pe langa faptul ca n-a existat nici un martor autentic, asa cum ar fi fost legal, asa-zisul testament era de fapt o copie olografa, ce nu fusese autentificata, ci doar inregistrata la Registratura Tribunalului Ilfov, la 10 februarie 1941.
Copii aparuti din ceata
Din acest fals testament reiese ca diplomatul Murnu ar fi avut doi copii din flori. Radu Campeanu, administratorul imobilului, si Maria Zoe Isaic, pe care ar fi conceput-o cu servitoarea lui Paraschiva Isaic, care, de altfel, era casatorita. Instanta ilfoveana a solicitat, in februarie 1941, doi martori, inclusiv declaratii notariale ale fratilor Murnu aflati in strainatate. Toti au afirmat ca defunctul Dumitru Ioan Murnu n-a avut niciodata copii, astfel ca asa-zisii urmasi nu si-au putut adjudeca succesiunea prin escrocherie. Ulterior, Radu Campeanu s-a casatorit cu servitoarea Paraschiva Isaic, aceasta fiindu-i, oarecum, mama vitrega, daca ar fi sa dam crezare documentelor pe care cei doi le-au falsificat in complicitate.
Mostenitori cu ajutorul lui Basescu
Dupa 1989, nepoata servitoarei Isaic, Magdalena-Veronica Tara, redactor la Radio Romania Cultural, a dat peste actele falsificate si a incercat sa rezolve, impreuna cu bunicul ei prin alianta, Radu Campeanu, ce nu s-a reusit in 1941.
Astfel, in anul 1992, fara nici un fel de documente de stare civila, constatare a paternitatii sau declaratii de martor, pe baza unei simple copii olografe nelegalizate, notarul public Dumitru Viorel Manescu i-a facut dintr-o semnatura pe administrator si servitoare mostenitorii de drept ai lui Dumitru Ioan Murnu. Care mostenitori au fost mosteniti la randul lor, dupa deces, de Magdalena Veronica Tara. In urma a numeroase procese cu Primaria, Prefectura si familia Gargarita - singura care inca n-a fost evacuata din imobilul de pe strada Paris nr. 4 - Politia a dispus o expertiza grafologica. Concluzia Serviciului Criminalistic este cat se poate de edificatoare, justificand pe deplin toate cele afirmate de noi pana aici: "scrisul si semnatura de pe testamentul in litigiu nu au fost executate de Dumitru Murnu, ci au fost probabil executate de aceeasi persoana care a semnat cererile pe numele Radu Campeanu din 10 februarie 1941, aflate in acelasi dosar de succesiune".
Cu toate ca falsul a fost dovedit, documentul a continuat sa produca efecte juridice. Cu ajutorul lui, dar si cu sprijinul lui Traian Basescu, Magdalena-Veronica Tara a devenit falsa proprietara peste o avere impresionanta, care inca n-a fost contabilizata de nici o institutie abilitata a statului. Actualul presedinte a fost cel care a dispus, printr-o decizie de primar, restituirea imobilului din strada Paris Magdalenei Tara. Basescu a semnat aceasta hotarare fara sa tina cont de falsurile grosolane existente in dosar. Falsuri dovedite chiar de catre ofiterii criminalisti.
Pe langa imobilul din Str. Paris nr. 4, Magdalena Tara a intrat, pe baza aceluiasi act, si in posesia altor proprietati. Din informatiile obtinute pana la aceasta ora ar fi vorba de cel putin trei conace cu terenuri imense in Brasov, satul Nuci din comuna Vasilati, judetul Calarasi si suburbia Catana-Gura Foii a orasului Gaiesti, 10 ha de teren in comuna Tunari, 209 ha in Gura Foii, judetul Dambovita, Stroiesti-Bragadiru, judetul Dambovita si Darste, judetul Brasov si peste 50 ha de teren arabil in judetul Calarasi.
Nici un vinovat
Desi escrocheria din acest caz este evidenta, faptele s-au prescris, astfel ca nimeni nu va mai putea fi tras la raspundere.
In privinta Magdalenei Tara, care a uzat si beneficiat din plin de pe urma unor falsuri dovedite, devenind milionara in euro peste noapte, Politia a dispus neinceperea urmaririi penale. In ceea ce-l priveste pe notarul Manescu, "avand in vedere ca in mod neadevarat a mentionat in certificatul de mostenitor nr. 1572/ 17.09.1992 ca testamentul defunctului Murnu Dumitru este autentificat, desi in realitate acesta poarta doar o stampila de inregistrare", inspectorul principal Teodora Condruz a dispus declinarea de competenta in dosarul penal 1039690/2005.
( Dan COSTE, ZIUA)