31 ianuarie, 2013

Judecători germani la... Romania? Despre Raportul pe Justiţie.

Ultimul raport pe Justitie al MCV-Comisia Europeana a fost si va fi o noua “invitatie la scoala” pentru cei care se ocupa de destinele Dreptatii la romani. Este de observat, pe ansamblu, ca dincolo de chestiunile procedurale sau de presiunile politice reclamate, ramane vizibila incapacitatea unora dintre magistratii romani, inclusiv din “noul val”, de a se adapta timpului European. Practic, de la semnarea Tratatului de aderare la UE a Romaniei, Europa transmite regulat, cu delicatete, judecatorilor si procurorilor faptul ca nu trebuie sa nu mai pastreze gunoiul sub pres si ca transparenta trebuie sa devina instrument de munca.

In opinia BLOGpeBLOC, la acest moment, judecatorii si procurorii au tot ceea ce au cerut in anii din urma: au independenta, au salarii si au autoritate. Multi insa continua sa ramana timorati si nedispusi sa renunte la “turnul de fildes” izolat unde se situeaza (daca ne gandim, de exemplu, doar la inalnirile comune cu presa, care sunt rare sau inexistente de multi ani). Apoi, condamnarile definitive pe mare evaziune si pe mare coruptie inca raman putine si stinghere, iar taraganarea proceselor sau achitarile pe banda rulanta a unor “ilustri” acuzati ca au bagat mana pana la cot in sacul national cu galbeni intaresc aceasta impresie. 

Retinerile pentru cercetare si confiscarile de avere pe marea evaziune raman inca la un nivel modest pentru o tara atat de plina de “afaceri” cum este Romania, iar acest fapt devine de neiertat odata ce- se stie- tara noastra se imprumuta de la an la an la organisme international pentru a putea plati salariile bugetarilor si pensiile. Simplul fapt ca, pe parcursul anului 2012, la nivel national, din totalitatea sumelor cerute de DNA sa fie indisponibilizate ca fiind provenite din evaziune sau coruptie, judecatorii au aprobat doar o mica parte de confiscari a banilor acuzati a fi "murdari", sugereaza ca unii membri ai breslei magistratilor inca mangaie marea evaziune pe crestet. Ori, marea evaziunea si marea coruptie reprezinta doua dintre motivele principale pentru care Romania ramane si azi, in 2013, la coada plutonului European, fie si numai daca vom compara salariul (romanesc) minim brut pe economie cu cel al celorlalte state din UE. 

De asemenea, ni se pare impardonabil faptul ca, deja, magistratii incep sa apara in presa ca fiind impartiti in doua categorii: cei care “dau condamnari” si cei “care elibereaza” ("blanzii", vezi cazul larg comentat al lui D. Voiculescu care este suspectat ca a demisionat ca sa nu fie judecat de o instanta care “da ” condamnari si, dimpotriva, sa compare in fata unui judecator "bland" de la Tribunalul Bucuresti).

Ar fi de adaugat ca, pentru a avea credibilitate deplina, toti judecatorii trebuie sa dea dovada unei unei super-corectitudini: exceptiile sunt, din pacate, numeroase in Bucuresti si in tara. Ca un singur exemplu, la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti au fost si sunt inca magistrati care nu agreaza depunerea Declaratiilor de avere: ca si contribuabil, te intrebi pe buna dreptate, ce drept are  o judecatoare de la JS1 (care nu isi respecta statutul de magistrat si nu isi depune Declaratia de avere atunci cand legiuitorul o cere) sa judece corectitudinea unui inculpat? 

Sa mai amintim aici de haosul sentintelor date diferit pentru spete cvasi-identice sau de numarul inca senificativ al condamnarilor Romaniei la CEDO? Justitia pe ansamblu ramane inca motiv de neincredere pentru acea parte a comunitatii pan-europene care nu mai crede, in mod evident, in capacitatea Romaniei de a se alinia exigentelor Uniunii. Credem noi ca acesti europeni, cu aroganta si politetea lor exagerata, au totusi dreptul sa arate cu degetul catre Tara Mioritei: in spatele frontului ei au liniste- acolo Justitia functioneaza egal si impartial pentru sarac si bogat, si recupereaza banii "murdari".

Daca unele fatuci si unii gugustiuci de presa de la Bucuresti, surprinsi de severitatea Raportului MCV/ CE, ar sta mai mult prin salile Tribunalelor, ar afla spete ingrozitoare, cu procese prelungite de ani de zile chiar acolo unde se cere recuperarea la bugetul public a unor uriase sume- reclamate de procurorii anti-coruptie ca fiind furate cu acte in regula/ dobandite prin frauda. Este evident ca, daca Justitia ar fi functionat la un nivel solicitat de Comisie, celebrul TOP 300 al celor mai bogati oameni din Romania ar fi aratat cu totul altul: Romania ar fi trebuit sa imprumute miliardari din Italia sau Franta.

Anii acestia, de crunta monitoizare a unei tari care pare impietrita si dupa 22 de ani de la "eliberare" apar in aceste zile, de Raport pe Justitie, ca ani  pierduti din viata bobolului roman: nicio asigurare de viata din lume nu ii va putea vreodata recupera. 
(In imagine, o particica a Justitiei romane tocmai a primit un telefon sever de la Bruxelles)