25 februarie, 2013

Învăţăturile lui Lucaci pentru fiicele sale, Ştirile TVR: "Reporterii de la Ştiri sunt plătiţi! Să mai şi muncească!"

Ceea ce BLOGpeBLOC anticipa cu mult timp in urma (statutul perpetuu de vaca buna de muls al TVR si starea de contemplatie de acolo- a se citi “trandavie”), este confirmata de Claudiu Lucaci, șeful știrilor TVR. Practic, multi dintre teveristi nu catadicsesc sa mearga pe teren sau nu participa la redactarea stirilor, dar ridica salarii frumoase. Nu mai amintim aici de calitatea lamentabila a unora dintre stirile produse: pentru asta, insa, poate fi consultata inclusiv Arhiva BpB. Atunci cand vor mai aparea pe la Televiziunea Publica furtunoase proteste sindicale de revendicare a libertatii de expresie, BpB va propune ca lumea sa rememoreze si prezenta scrisoare, care nu descrie "jurnalisti", ci "boieri". Precizam ca situatiunea este cvasi-identica si pe la unele departamente din Societatea Romana de Radiodifuziune, dar de acolo, din pacate, nu se aude nimic. Deocamdata. Redam in continuare un scurt fragment dintr-o scrisoare adresata redactiei Stiri a TVR de catre Claudiu Lucaci (sursa Pagina de Media):

“(…) Anomalii constatate pe parcursul ultimelor luni:
- numărul prea mic de reporteri pe teren;
- un număr disproporţionat de mare de jurnalişti care îşi desfăşoară activitatea numai în birouri; schema de personal nu ține cont de repartizarea judicioasă în funcție de fluxurile editoriale şi de producţie, ci doar de ocuparea unor posturi vacante pe măsură ce acestea sunt eliberate;
- lipsa unor încărcări cu normă de activitate precis conturate şi cuantificabile
- un număr prea mare de decidenţi care îşi asumă activităţile de producător, fără definirea cu precizie a ariei de competenţă, responsabilitate şi acţiune
- un număr mare de jurnalişti care nu sunt implicaţi aproape deloc în procesele editoriale, deşi, dacă ar fi să judecăm după volumul salariilor lor, ar trebui sa aibă competenţe şi abilităţi de vârf în domeniul lor de activitate. Toate aceste anomalii au dus în timp la anchilozarea prezentei forme de agregare redacţională la nivel functional-administrativ.(…)”

Nota red.: Ne este jena sa redam tot continutul scrisorii. Din solidaritate cu acea micuta comunitate din TVR care este prost-platita dar si mult-muncita, ne oprim deocamdata aici.