10 mai, 2013

Bursa subiectelor de investigatie (2)


Avand in vedere moartea clinica a investigatiei ca specie gazetareasca, BLOGpeBLOC provoaca putinii jurnalisti ramasi in bransa, sa dezvolte subiecte (reale) care ii sunt furnizate de reteaua sa de corespondenti. BLOGpeBLOC mentioneaza ca, nefiind baron de presa, nu ofera premii: premiile sunt pe la Patriciu, Adamescu, Negoita, Vantu (dupa ce iese din puscarie, daca a si iesit) si altii. Succes!
Compania DELTA ACM 93 Comp- care are firma-mama prin Popesti- Leordeni- recruteaza si trimite zilele acestea, in draci, muncitori in Irak: compania a devenit subcontractor pe un proiect extrem de banos (o sosea cu mai multe benzi pe fiecare sens in “triunghiul sunit” irakian) si are si propria statie de asfalt in desertul arab. Intrebari: cine este in spatele companiei si cum a ajuns compania in “cartile arabe”, pe un domeniu (comunicatii intr-o tara care musteste de petrol) unde concurenta este extrem de mare, regulile sunt extreme de sofisticate, iar concurentii- extrem de rafinati si puternici?

@ In anul 2000, timp de 3-4 luni, au curs dinspre Baza Petroliera Targoviste catre portul Constanta, transportoare speciale care duceau la export, spre Irak, sondele de extractie ale Romaniei din bogata zona petrolifera munteana. Sondele trecusera anterior, printr-un proces de reparatii capitale si afacerea trebuia sa adauge un profit Romaniei. Imbarcate pe nave ucrainene si transportate in Irak prin Iordania (care nu respectase embargoul international impus) sondele au ajuns in Irak si au fost montate tot cu specialisti romani.  Ca element ajutator, metionam ca, in anul 2003, o coalitie internationala condusa de SUA a invadat Irak. Intrebare: cum s-a transformat acest “drum al sondelor” intr-una din cele mai mari “gauri negre” ale economiei Romaniei din acest domeniu?