21 mai, 2013

Armata Romana, o institutie din ce in ce mai non- profit



Recentele scandaluri care au implicat responsabili din MApN (cu case ilegal achizitionate de ministrii sau generalii Dobritoiu, Şerban, Radici, Năstase, Medar, Rotaru Chelaru s.a., cu schimburile de terenuri la care au fost complici un Ministru al Apararii (Victor Babiuc) si un Sef de Stat Major (Dumitru Cioflina),  cu contrabanda de combustibili din depozitele Armatei, cu exportul de fier vechi colectat din unitatile militare ale Romaniei si trimis catre "zona gri" Transnistria etc), arunca Armata intr-o lumina extrem de nefavorabila. In mod firesc, soldateii romani sunt sustinuti din taxele si impozitele oferite de populatie dar, iata ca exista destule cazuri in care ofiterii superiori (unii inca le mai zic “apevisti” ) considera ca tot ceea ce li s-a dat in folosinta poate deveni rapid un bun propriu si personal. Onoarea militara a juns doar o vorba aruncata in vant si ne intrebam cu spaima acum, ce s-ar fi intamplat cu tarisoara  noastra daca maine ar fi fost atacata de vreun vecin fioros? Am fi inarmat babele si le dadeam casti de otel, cum cerea Petre Tutea? Aveau toti generalii astia capacitate de reactie? Nu ar fi fost mai ocupati cu 
schimburi penale de terenuri- precum Cioflina decat cu schemele tactice militare din teren? Trebuia inventat DNA ca sa aflam pe ce butoi de coruptie a stat tolanita ani intregi o tara cu pretentii de stat European, o tara construita inca din vremea clicii lui Nea Nelu din anii'90, pe o singura regula: daca vezi mita, inchide ochii.  BLOGpeBLOC a cerut si in trecut ca toate faptele ce tin de penalul militar sa fie trecute in judecarea  instantelor civile, iar magistratii militari sa fie mobilizati pe cauze mai simple: de exemlu, pe internarea dezertorilor, daca mai exista asa ceva! Coruptia post-decembrista incredibila de la varful Armatei se datoreaza, in opinia noastra, si faptului ca, ani de zile, cei care s-au ocupat de zona faptelor penale din institutie au fost magistratii militari, iar anti-coruptia- dupa cum se vede- a tins cazon catre zero.  Zero relativ... Nemaivorbind ca, in martie 2013, CEDO a condamnat Romania la plata unor sume considerabile catre urmasii unor revolutionari din Timisoara. La acel moment, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg decidea ca Guvernul român să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro unui număr de 72 de victime ale Revoluţiei din decembrie '89 de la Timişoara. CEDO sanctiona astfel  România pentru durata prea mare a procedurilor judiciare în soluţionarea dosarului privind revoluţia de la Timişoara.  Altfel spus, fiindca unii magistrati romani au stat degeaba pe salarii, a platit Romania oalele sparte. Si nici nu ar fi fost complicat pentru procurorii romani (celebrul Dan Voinea stie bine asta): trebuia doar ca un tip curajos sa introduca in rechizitoriu nume si probe care sa ateste un adevar crunt: la Revolutie nu a tras in demonstranti doar Securitatea, ci si Armata. Evident, soldateii au tras la ordinul unor ofiteri- politruci ai PCR care azi sunt emotionati sa apere drapelul UE si cel al NATO. 
(foto: In trecut, Romania era aparata cu tipi care aveau coifuri, azi e aparata de Generali cu bonete: asa s-a trecut de la Cruciat la Stele)