16 mai, 2013

Bursa subiectelor de investigatie (4)

Avand in vedere moartea clinica a investigatiei ca specie gazetareasca, BLOGpeBLOC provoaca putinii jurnalisti ramasi in bransa, sa dezvolte subiecte (reale) care ii sunt furnizate de reteaua sa de corespondenti. BLOGpeBLOC mentioneaza ca, nefiind baron de presa, nu ofera premii: premiile sunt pe la Patriciu, Adamescu, Negoita, Vantu (dupa ce iese din puscarie, daca a si iesit) si altii. Succes!

@ In anii dictaturii Ceausescu, unul dintre succesele spionajului romanesc s-a referit la descoperirea motivului pentru care Marea Britanie importa masiv... carlige de rufe din Romania. Povestea este strict autentica: Guvernul comunist a cerut DIE sa identifice ratiunea pentru care cativa importatori englezi devenisera interesati doar de cumpararea carligelor de rufe mioritice. Spionii romani au descoperit ca otelul folosit la arcurile carligelor romanesti era folosit ulterior de englezi pentru fabricarea celebrelor lame de ras G. Intrebare: ce stat din fostul lagar comunist era unul dintre principalii beneficiari ai exportului de lame de ras englezesti?
@ Una dintre manastirile ortodoxe din judetul Suceava a  gazduit in anii '70, o reuniune secreta (de trei zile) a directorilor agentiilor de spionaj din mai multe state arabe. Era vorba de state prietene ale Romaniei si era perioada cand Romania se impusese ca mediator in diverse conflicte din Orientul Mijlociu, iar Nicolae Ceausescu spera- prin mentinerea acestui statut privilegiat- sa tina in sah atat URSS cat si Statele Unite, si sa obtina cat mai multe beneficii. Intrebari: cum se numeste manastirea suceveana, care a fost scopul reuniunii si ce personaj din anturajul lui Ceausescu a reprezentat Romania?