23 martie, 2010

Despre LEGEA PRESEI cu SRS

BLOGpeBLOC publica un mini-interviu cu fostul director al ziarului ZIUA, Sorin Rosca-Stanescu. Mentionam ca pentru transmiterea intrebarilor si raspunsurilor, s-a folosit Internetul. Apreciem franchetea raspunsurilor si nu comentam raspunsurile jurnalistului, chiar daca BLOGpeBLOC este in dezacord cu mai multe sustineri ale sale: insistam, de exemplu, pe necesitatea unui Colegiu de presa care ar putea "judeca" acuzatiile aduse jurnalistilor, inaintea prezentarii lor in fata magistratilor si nu ne ocupam (alt exemplu), cu avocatura fostului director al ZIUA, Mihai Palsu, supus unui tir de acuzatii grele dupa caderea ziarului ZIUA. Respectam, insa, in totalitate, opiniile lui S.R. Stanescu. Interviul poate deschide dezbateri privitoare la statutul jurnalistului. BLOGpeBLOC mentioneaza ca exista si jurnalisti din generatia lui Rosca- Stanescu care se situeaza la un pol opus si care sustin ca, deoarece a lipsit o piata media reala, o Lege a Presei ar putea incuraja, de exemplu, jurnalismul freelance (apropos de "autoreciclarea" de care se aminteste in interviu) care, dupa 20 de ani de mass-media mioritica, nu este cunoscut, nu este dezvoltat si nu este luat in seama. Iar acest tip de jurnalism ar putea fi o alternativa reala pentru jurnalistii ajunsi in situatii-limita.
BpB: Ziarul ZIUA a disparut. Cum raspundeti acelor critici care sustin ca nu v-ati implicat in salvarea unui brand pe care dvs l-ati creat?
SRS: In urma cu doi ani, am parasit conducerea Ziarului ZIUA din motive strict personale. Am dorit sa am doi ani sabatici, in care sa ma ocup de cei doi copii pe care ii am: Simina, care are patru ani si jumatate si Sabin, care are doi ani si jumatate. In urma cu doi ani, nu se punea problema unei crize. Nici globale, nici nationale. Ma felicit pentru faptul ca m-am retras atunci. Ce s-ar fi intamplat altfel? Altfel, as fi fost un las. O corabie care se scufunda nu poate fi parasita niciodata de capitan. Personal, am avut noroc. Evident, imi pare extrem de rau ca ZIUA a dat faliment. Numai ca eu nu mai aveam nicio actiune la ZIUA de mai multi ani iar de doi ani nu mai jucam niciun rol administrativ. In fine, inchei cu precizarea ca nici Mihai Palsu, care a condus ZIUA pana cand ziarul si-a dat duhul, nu are, dupa parerea mea, nicio responsabilitate. A avut ghinionul sa se afle intr-un moment nepotrivit, in locul nepotrivit.
BpB: Dupa inchiderea ziarului, ziaristii ZIUA au ajuns prin tribunale, ca sa isi recupereze unele restante salariale. Credeti ca o Lege a Presei ar putea ajuta la protectia acelor ziaristi care ajung in situatii similare? Ne referim aici la faptul ca este greu pentru un ziarist pasionat sa devina tamplar (prin vreun program de reconversie profesionala derulat de Guvern), dar si la faptul ca locurile de munca in mass-media au disparut.
SRS: In niciun caz o lege a presei nu poate rezolva o asemenea situatie. O lege a presei ar fi pur si simplu un instrument care ar restrange libertatile de expresie. O lege a presei nu se ocupa niciodata de drepturile salariale. In America, in acest moment, sunt 15.000 de ziaristi de presa scrisa in somaj. Si nu vor gasi niciun loc de munca in presa scrisa. Fiindca presa scrisa moare. Nicio lege nu poate contracara aceasta realitate. Un adevarat ziarist se autorecicleaza. O lege a presei e o crima in sine impotriva presei. Ziaristii de la "Ziua" nu isi pot primi banii. Pentru ca Mihai Palsu i-a atentionat, inca din toamna anului trecut, printr-un mail, ca societatea are dificultati si le-a spus ca sunt liberi sa-si caute un alt loc de munca. BpB: Disparitia ziarelor "Cotidianul" sau "Ziua" (doar doua exemple) a fost privita cu oarecare nonshalantza de opinia publica, in contextul in care multi teoretizeaza o expansiune a presei online in detrimentul presei scrise. Nu este o viclenie aici, odata ce accesul la Internet in Romania este inca limitat? SRS: Nu. Este firesc ca, treptat – si, de fapt, foarte repede – opinia publica sa se indrepte catre Internet. Daca mama, care are 83 de ani, citeste presa pe Internet, de ce nu ar face-o si ceilalti? Aici este viitorul. Chiar daca inca nu stim cum sa castigam bani din Internet. Accesul la Internet in Romania este nelimitat.
BpB: Daca preferinta publicului romanesc pentru modelul de ziar-tabloid, in dauna celor care promoveaza jurnalismul de atitudine sau de investigatie ar reprezenta un risc in sine pentru calitatea informatiei si pentru educatia cititorului de ziar ca si cititor de ziar?
SRS: Din pacate, in intreaga lume, cititorii abandoneaza presa serioasa, in favoarea presei tabloidizate. Nu e nimic de facut aici. Este dreptul suveran al cititorilor. Cine refuza tabloidul, nu are alta solutie decat sa se refugieze in Internet. In Internetul serios. BpB: Ce tip de cenzura credeti ca este mai puternica in momentul de fata, in presa scrisa romaneasca: cea din interiorul redactiilor sau cea provenita din exterior? SRS: Cenzura economica. Ea vine, in general, din afara redactiei.
BpB: De ce credeti ca pana in prezent, jurnalistii nu au reusit sa construiasca o structura a breslei (unanim recunoscuta), care sa analizeze asa-numitele “infractiuni prin presa” inaintea puterii judecatoresti? SRS: Pentru ca nu acesta este scopul organizatiilor de presa.
BpB: Ce ne puteti spune despre intentiile de viitor ale lui Sorin Rosca Stanescu in plan jurnalistic? SRS: Nu vreau sa mint. Si atunci nu va spun nimic. Foto: ZIUA